Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Το χιόνι




Οι νιφάδες του χιονιού είναι σε όλο τον κόσμο ίδιες. Με υπέροχα σχήματα και η κάθε μια με την δική της "προσωπικότητα".
Οι παραπάνω νιφάδες, όμως, έχουν κάτι το διαφορετικό: έχουν φωτογραφηθεί στην πολιτεία της Γιούτα (Η.Π.Α.), από το πανεπιστήμιο, με ένα πρωτοποριακό σύστημα που επιτρέπει στους ερευνητές να τις φωτογραφίζουν ενώ βρίσκονται ακόμη στον αέρα!
Με αυτόν τον τρόπο βλέπουν χαρακτηριστικά τους που δεν μπορούσαν να δουν όταν τις φωτογράφιζαν αφού είχαν πέσει στην γη και είχαν αρχίσει να λιώνουν.
(Πηγή: tovima.gr/science)


Γιατί είναι όλες διαφορετικές μεταξύ τους;


Όπως διαβάζουμε στο www.otyposnews.gr:
"Κάθε νιφάδα περνάει τη δική της οδύσσεια ανάλογα με τις θερμοκρασίες και την υγρασία, που συναντάει στη διαδρομή της προς τη Γη, όπως την παίρνει ο αέρας, η οποία είναι διαφορετική απ΄ όλων των υπολοίπων και από αυτήν εξαρτάται το σχήμα της.Η ζωή μιας νιφάδας χιονιού ξεκινάει από τούς υδρατμούς. Η εξάτμιση των ωκεανών, των λιμνών, των ποταμών, η διαπνοή των φυτών, ακόμα και η ανάσα μας κάθε φορά που εκπνέουμε, δημιουργούν υδρατμούς στον αέρα.



Το χειμώνα, τα σύννεφα -συμπυκνώσεις σταγονιδίων νερού, που αιωρούνται- αρχίζουν και παγώνουν σταδιακά από τους -10 βαθμούς περίπου. Δεν παγώνουν όλα τα σταγονίδια ταυτόχρονα.



Αν ένα συγκεκριμένο σταγονίδιο παγώσει, γίνεται ένα μικρό σωματίδιο πάγου, που περιβάλλεται από τα υπόλοιπα υγρά σταγονίδια τού νερού στο σύννεφο. Ο πάγος μεγαλώνει, καθώς οι υδρατμοί συμπυκνώνονται στην επιφάνειά του. Η διαδικασία αυτή σχηματίζει τις νιφάδες τού χιονιού.



Οι νιφάδες τού χιονιού δεν είναι παγωμένες σταγόνες βροχής. Μερικές φορές, οι σταγόνες βροχής παγώνουν καθώς πέφτουν, αλλά αυτό λέγεται χιονόνερο. Τα σωματίδια τού χιονόνερου δεν παρουσιάζουν τις περίτεχνες συμμετρικές διαμορφώσεις των κρυστάλλων τού χιονιού. Οι κρύσταλλοι τού χιονιού σχηματίζονται, όταν οι υδρατμοί συμπυκνώνονται άμεσα σε πάγο, κάτι που συμβαίνει στα σύννεφα. Τα σχέδια προκύπτουν, καθώς οι κρύσταλλοι αυξάνονται."



Δείτε χιονονιφάδες από πολύ κοντά και θαυμάστε τα τέλεια γεωμετρικά σχήματα που παίρνουν!


α. Δείτε φωτογραφίες
ΚΛΙΚ στην εικόνα:


β. Δείτε βίντεο
(Οι φωτογραφίες του βίντεο, απ’ ό,τι μας πληροφορεί ο δημιουργός του είναι με κάμερα ερασιτεχνικής λήψης. Τράβηξε μερικές χιλιάδες για να επιλέξει στο τέλος τις καλύτερες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου