Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ρώμη

Η Ρώμη ήταν η "καρδιά" του ρωμαϊκού κράτους και βρισκόταν περίπου στο κέντρο του.Ήταν κτισμένη πλάι στον Τίβερη ποταμό......και στολισμένη με ναούς, ωραία κτήρια και έργα τέχνης.Στην περίοδο ακμής της αυτοκρατορίας ο πληθυσμός της Ρώμης (πολίτες, δούλοι, ξένοι) πλησίαζε το ενάμισι εκατομμύριο.Ο λαός έμενε σε μικρά διαμερίσματα σε πολυκατοικίες...
...ενώ οι πλούσιοι σε βίλλες πιο μακριά από το κέντρο ή στην εξοχή.

Στον Παλατίνο λόφο ήταν κτισμένο το παλάτι των αυτοκρατόρων.Οι κάτοικοι της υπαίθρου ήταν γεωργοί, βοσκοί, τεχνίτες και μικροέμποροι.
Οι μεγαλοϊδιοκτήτες γεωργοί είχαν μεγάλα αγροκτήματα. Μέσα σε αυτά ήταν κτισμένα τα σπίτια των ιδιοκτητών και κοντά τους στάβλοι, ορνιθώνες και αποθήκες για τους καρπούς και τις ζωοτροφές. Όλα αυτά τα φρόντιζαν οι δούλοι που έμεναν εκεί.Οι μικροϊδιοκτήτες καλλιεργούσαν μόνοι τους τα κτήματά τους και ζούσαν από τα λιγοστά προϊόντα της παραγωγής τους.Τα παιδιά τους συνήθως εγκατέλειπαν την ύπαιθρο και αναζητούσαν εργασία και καλύτερη τύχη,

στον στρατό...


... στην πόλη...

   


... ή στα δημόσια έργα που γίνονταν στην αυτοκρατορία.
Αντίθετα, τα παιδιά των πλουσίων σπούδαζαν, έχοντας ως δασκάλους μορφωμένους δούλους, κυρίως από την Ελλάδα.Όλοι οι κάτοικοι, πλούσιοι και φτωχοί, πήγαιναν συχνά στην Ρώμη για να πάρουν μέρος στις γιορτές και τους αγώνες που γίνονταν εκεί.
Το κράτος φρόντιζε να κρατά απασχολημένο το μυαλό τού λαού με βάρβαρα θεάματα, για να μην επαναστατεί ενάντια στις άσχημες συνθήκες ζωής του. Του έδινε δηλαδή "άρτον και θεάματα", όπως έμειναν στην ιστορία.

Τα μεγάλα αυτά θεάματα γίνονταν στον ιππόδρομο.Συχνές ήταν οι μονομαχίες μεταξύ δούλων ή το ακόμα πιο βάρβαρο θέαμα να αγωνίζονται δούλοι εναντίον πεινασμένων θηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου